Hjem Fødselsdags ideer Fødselsdagssang – Find de klassiske sange til fødselsdagen her

Fødselsdagssang – Find de klassiske sange til fødselsdagen her

af Ideertilfest
fødselsdagssang

Hvad er en fødselsdag uden en god og klassisk fødselsdagssang? Ret så tør, hvis du spørger mig. Der er intet ved at have en fødselsdag uden en god og klassisk sang, som alle kan synge med på. Det er en tradition at der skal synges en sang for den heldige fødselar, og der er en masse klassiske fødselsdagssange, som vi i denne artikel kommer til at gennemgå. Der er fx den den klassiske sang med “idag er det Oles fødselsdag” og ligeledes er der bamses fødselsdagssang, for ikke at glemme “Hip hurra det min fødselsdag” af Tommy Seebach. Der er med andre ord et hav af forskellige klassiske danse sange, som vi her kommer til at gennemgå. En række af disse sange er primært henvendt til et ungt publikum, altså til børn og de vil derfor passe perfekt ind til en hvilken som helst børnefødselsdag, hvor alle børnene for lov at skråle med på sangen, og ligeledes får lov at spille med på de instrumenter, der fx bliver valgt i den klassiske fødselsdagssang “Ole har fødselsdag” (advarsel til forældrene: husk ørepropperne;)).

Hvis du læser med for selv at få noget inspiration til en melodi, du evt. kan benytte som fundamentet til at skrive en fødselsdagssang til en kommende fødselsdagsfest, så kan du med fordel gå ned til sidste del af artiklen, hvor vi har samlet en række af de bedste og mest kendte melodier, som man kan benytte sig af til netop dette formål.

Kendte fødselsdagssange

Her har vi prøvet at samle en række af de mange klassiske fødselsdagssange, som der findes og som der iøvrigt er bredt kendt blandt danskere – både af børn og af voksne. Det er nogle dejlige og hyggelige sange, som altid er med til at hive humøret op til en hvilken som helst fødselsdag! Vi starter med at præsentere et lille overblik over alle de sange vi kommer til at gennemgå:

 • I dag er det Oles fødselsdag
 • Hip hurra for bamsefar
 • Kære lille mormor
 • Ole har fødselsdag (med instrumenter)
 • Hip Hurra det min fødselsdag – Tommy Seebach
 • Bamses Fødselsdagssang

OBS: vi har fået en række kommentarer der lyder at artiklen er lidt for uoverskuelig, når vi inkludere hele sangteksten til alle sange. Derfor har vi valgt kun at inkludere første vers af hver fødselsdagssang i artiklen. Hvis man vil finde hele sangen kan man trykke på de link, som løbende vil blive placeret under hver sang. Vi håber dette er ok med jer, og vi håber at mange af disse sange er så kendte at hvis man blot hører navnet på sangen, kan man med det samme huske resten af sangteksten!

I dag er det Oles fødselsdag

fødselsdagssangeVi lægger ud med en af de nok mest sungede fødselsdagssange. Nemlig “I dag er det Oles fødselsdag”, og hvorfor det altid er Ole, der får lov at have fødselsdag vil nok for evigt være et ubesvaret spørgsmål. Sikkert er det dog, at man altid kan udskifte Ole med det korrekte fødselarnavn og dernæst synge af alle lungers fulde kraft. Sangen består af fire vers, og den er faktisk helt tilbage fra år 1913, hvor den sanglæren Otto Mikkelsen skrev hele sangen. Siden er den blevet udgivet i mange sangbøger og op igennem det sidste århundreder er den blevet fast inventar til stort set alle fødselsdage. Vi vil ikke kede jer med flere baggrundsdetaljer, her kommer teksten til sangen.

1 . I dag er det Oles fødselsdag,
HURRA HURRA HURRA
Han sikkert sig en gave får
som han har ønsket sig i år
og dejlig chokolade med kager til

 

Hip Hurra for bamsefar

Dette er en klassiker indenfor danske fødselsdagssange. Det er en relativt gammel sang, der er skrevet og komponeret af den norske forfatter og komponist Thorbjørn Egner. Thorbjørn er også forfatteren bag den klassiske børnefortælling om Dyrene i Hakkebakkeskoven, og det er heri at sangen bliver sunget for den store rare bamsefar som har fødselsdag. Her kommer første vers af sangen. jeg linker også lige et klip til en video nedenunder, hvor man kan høre sangen i dens fulde længde. Dette er nok en af mine favorit fødselsdagssange, og der er bare en rigtig god stemning over hele sangen! Man kan iøvrigt høre sangen i den nye filmatisering af Dyrene fra Hakkebakkeskoven i animationsfilmen af samme navn, som er fra 2017. Lad os hoppe tilbage til sangen: her kommer som sagt første vers af sangen.

Den rare gamle bamsebjørn
som alle børn jo kender
han skulle holde fødselsdag
for alle sine venner
sikken mægtig fest de får
bamse bliver 50 i år
hej hurra for bamsefar,
som er så sød og rar

 

Kære lille mormor

Vi skynder os videre på vores liste og her kommer en ægte klassiker, nemlig Kære lille mormor, som er skrevet af Richard Ragnvald. Hvis du skal til fødselsdag hos din mormor eller en af dine øvrige bedsteforældre, så må du ikke glemme at inkludere denne sang på et eller andet tidspunkt. Ud over at være en rigtig festlig og hyggelig sang, så er det en sang, der hylder fødselaren og sætter fokus på alle de strabadser og løjer som han eller hun har måtte i gennem for at kommer dertil hvor han/hun står i dag. Det er med andre ord en rigtig glad og dejlig sang, som altid bør inkluderes til bedsteforældrenes fødselsdagsfest.

Igennem livet har du gjort hvad du kunne
Og mere til, det ved jeg nu
Skønt midlerne var små, var dit hjerte rigt som få
For du var trofast og ærlig, håndfast og kærlig
Det tænker jeg nu på

 

Ole har fødselsdag (med instrumenterne)

Hvis man skal til børnefødselsdag, så vil denne sang unægteligt være at finde som et indslag. Børnene elsker at skråle løs til denne sang og de synes altid det er mægtig sjovt når fødselaren får lov at vælge en række instrumenter som skal bruges i sangen. Ole har fødselsdag er nok en af de mest populære danske fødselsdagssange, hvis ikke den mest populære, og som sagt passer den selvfølgelig ind til en hvilken som helst børnefødselsdag, men når det så er sagt så vil den passe ind til en hvilken som helst fødselsdag, hvor der er børn med – eller blot barnlige sjæle. Hvorfor det lige er Ole igen, der er i fokus er der ingen der ved, men det er selvfølgelig tilladt at redigere en smule i teksten, så den kommer til at passe til ens egen fødselar.

Ole har fødselsdag og det har han jo og det er idag,
Ole har fødselsdag og det har han jo i dag.
Og hør nu her, hvordan vi alle synge vil,
Og hør nu her, hvordan vi synge vil:
La la la la la la la la la la

Dette er selvfølgelig kun første vers af sangen. Nu kommer det sjove, for nu skal fødselaren nemlig have lov at vælge tre forskellige instrumenter, som kan benyttes til at gøre sangen ekstra sjov. Der er en masse forskellige instrumenter at vælge imellem og det er sådan set kun fantasien, der sætter grænserne for hvad fødselaren kan få lov at vælge. Der kan vælges alt fra ko klokke til guitar til klaver til harpe til trommer til saxofon til tuba osv. Der er altså en masse forskellige sjove instrumenter at vælge. Det er værd at nævne som en lille bonus at det ikke nødvendigvis behøver at være et ægte instrument: man kan passende lave fjolle instrumenter som barnet selv vælger hvordan skal lyde. Ligeledes så behøver det slet ikke at være et instrument, for noget der altid er et stort hit er nemlig at lade børnene vælge dyrelyde istedet for instrumenter som skal bruges. Her kan man fx skulle sige som en hest, en løve, en abe, en hund, en kat osv. Det gør også sangen anderledes og ekstra sjov at synge med på!

 

Hip Hurra det min fødselsdag – Tommy Seebach

Her har vi et bud på en fødselsdagssang fra Tommy Seebach. Tommy Seebach kender de fleste sikkert, og hvis nogle af vores unge læsere ikke helt ved hvem der snakkes om, så er det måske bedre at fortælle at det rent faktisk er Rasmus Seebach far. Tommy Seebach var meget kendt gennem 80erne og 90erne og han deltog ofte i både det danske og det internationale Melodi Gran Prix. Hip Hurra det min fødselsdag opnåede kun en 2. plads ved musik konkurrencen, men alligevel er det blevet en klassiker – formentlig fordi at man ikke kan komme udenom at den er en enorm stor ørehænger, og hvis man har hørt den på youtube vil man sikkert komme til at nynne med på den resten af dagen. her er første vers fra sangen.

Hip hurra det’ min fødselsdag
det er i dag den dag jeg kom frem og sa’
jeg kommer langvejs fra
si’ nu pænt goddag til mig

 

Skriv alletiders fødselsdagssang

Det var listen på en række af de kendte og elskede danske fødselsdagssange, som ofte vil kunne høres ved fødselsdagsfester uanset alder på fødselaren. Men måske læser du med her for at få nogle gode råd og noget inspiration til, hvordan du selv kan skrive en alletiders fødselsdagssang. Så derfor har vi valgt at inkludere et par gode råd her til hvordan man kan komme igang og hvordan man kan få valgt en god melodi. Og melodien er jo noget af det første man skal have styr på, når man sætter sig ned for at få skrevet fødselsdagssangen til den heldige fødselar. Når først man har valgt fødselsdagssangen kan man komme igang med at sætte rimene sammen. Der er mange klassiske melodier og sange som man kan bruge til at udforme sin egen fødselsdagssang efter. Man skal dog altid have i baghovedet, at hvis der er børn med til fødselsdagen er det vigtigt at man vælger en sang, som man er sikker på at de også vil kunne synge med på. Der er nemlig intet værre end at sidde til en fødselsdag, hvor man føler at alle andre kender sangen – bare ikke én selv. Derfor kommer vi her med en række bud på nogle gode og klassiske melodier, som vi med stor sikkerhed kan sige at de fleste børn også vil kunne skråle med på:)

 • Jeg en gård mig bygge vil
 • Den lille Ole med paraplyen
 • Jeg er en glad lille cowboy
 • Det er hammer hammer fedt
 • Det var en lørdag aften (Ok den her vil alle børn måske ikke kende lige godt)
 • Se den lille kattekilling
 • Den lille frække Frederik
 • I en kælder sort som kul
 • Hist hvor vejen slår en bugt

Her er en række forslag, som altid vil passe fint at bruge som fundamentet til ens fødselsdagssang. Men nu skal selvfølgelig til at finde ud af, hvad man rent faktisk skal synge om! Og det kan i sig selv også være noget så svært, så derfor kan det anbefales at tage en mere systematisk tilgang til sangskrivningen. Hvis man, før man begynder at skrive de enkelte vers, sætter sig ned og brainstormer over alle de sjove og skøre og sågar pinlige sider eller historier som fødselaren har, så har man pludselig en masse stikord, som man hurtigt kan tage fat i, hvis man føler at man er ved at gå i stå med sangen og ikke kan komme i tanke om mere at skrive. Hvis man skal bruge lidt inspiration til, hvad man kan skrive om fødselaren så er det en god ide at tænke over noget af følgende: har fødselaren nogle hobbyer? Dyrker fødselaren en sportsgren, som han eller hun går meget op i? Hvad er fødselarens livret? Er fødselaren et stort b-menneske? Er der nogle pinlige historier man kan dele? Har fødselaren nogle sære eller sjove vaner? Når man først kommer igang med at tænke i disse baner, begynder man pludselig at få skrevet en masse gode stikord ned, som man kan tage videre når man skal til at skrive de enkelte vers til sangen.

 

Har du forslag til andre fødselsdagssange eller melodier?

sange til fødselsdag

Har du et bud på en fødselsdagsang, som vi ikke har fået inkluderet på listen? Så vil vi meget gerne høre fra dig så hurtigt som muligt. Du kan enten benytte dig af kommentarfeltet herunder, eller du kan vælge at sende os en email på mailadressen, der står aller nederst på denne side. Hvis du har øvrig feedback på ideertilfest.dk generelt eller bare har lyst til at sige hej, så vil vi også meget gerne høre fra dig!

Tilbage er der bare at sige, at vi håber I har kunnet få nytte ud af denne artikel. Nogle fødselarer føler sig måske lidt akavet, når det bliver sunget fødselsdagssang for en, men uanset hvad kan man ikke komme uden om, at det ikke har været en ægte fødselsdag, før man har været igennem nogle af de overstående sange. hvis man sidder til fødselsdagsbordet og en begynder at synge løs på en af numrene, skal man altid være hurtig til at følge trop! Problemet er at det ofte kan være svært at huske alle vers til nogle af sangene – men den undskyldning kan I så sandelig ikke benytte jer af mere, der skal synes løs indtil hele sangen er over!

Husk iøvrigt at tage et kig på vores andre artikler omkring alt fødselsdagsrelateret. Her kan du se alle artikler om fødselsdag, og bl.a. kan vi anbefale vores store guide om underholdning til fødselsdag og vores guide her hvis du vil få sagt ordentligt tillykke med fødselsdagen.

Rate this post
%d bloggers like this: