Hjem Festlige ideer Sjove selskabslege – Den STORE guide

Sjove selskabslege – Den STORE guide

af Ideertilfest
selskabslege

Find sjove selskabslege, festlege og festlige indslag som du kan lave til jeres næste store fest! Du vil i guiden her finde eksempler på festaktiviteter, lege, og konkurrencer for både børn og voksne!

Det er altid vigtigt at gæsterne har det sjovt til jeres fest, og med et par sjove selskabslege for voksne eller børn, kan du være sikker på at festen bliver et hit. Derfor er det altid en god idé, at finde på et par sjove selskabslege, quizzer, festaktiviteter og festlege som holder festen igang uagtet om man holder en fest for børn eller voksne.

Oversigt over alle de sjove selskabslege her

Selskabsleg 1. Leg Tegn og gæt – Med pølser

tegn og gæt med pølserVi kender jo alle Tegn og gæt, hvor man går sammen i hold, som nu skal gætte, hvilken tegning en udvalgt deltager er ved at tegne. Dette er altid en sjov selskabsleg i sin traditionelle form, og man kan altid krydre den med nogle forskellige påfund: måske kan deltageren, der skal tegne have bind for øjnene, eller måske tegne med din ikke-dominerende hånd. MEN – en anden ret så sjov og utraditionel tilgang er, at lade deltagerne tegne med – ja, ok det står jo i overskriften – pølser!

Lad os forklare lidt nærmere: Lav et stort lærred af et stort stykke papir (så stort som muligt, og meget større end et A4 ark), og hæng det op, så alle gæster kan se. Hav iøvrigt rigeligt med papir klar, da der skal benyttes meget til legen, og gerne et nyt ark til hver runde. Nu vælges en deltager, som skal tegne for hvert hold. Til at tegne med bruges en pølse, og som palette med farver bruges en tallerken med en ordentlig portion ketchup og remoulade. Nu trækker en deltager en seddel med en ting, der skal tegnes, og man har nu fx 2 minutter til at tegne så mange tegninger som muligt, som skal gættes af de resterende deltagere på holdet. Hvis tiden løber ud, og en tegning ikke er gættet, må den gættes af de andre (og hvis de svarer forkert, kan det give et minus point).

Ekstra ideer til legen:

Man kan gøre legen endnu mere hektisk ved, at man skal skifte deltager, hver gang en tegning er gættet. Dette skaber endnu mere tempo i legen, og man får lige pludselig meget travlt med at skifte plads, og gøre klar til selv at tegne. Og det er netop sjovt fordi det får alle deltagerne indblandet i legen, så ingen får lov at sidde tilbage og kun gætte.

Mangler I inspiration til god fødselsdagsunderholdning? Tag et kig i vores STORE guide om underholdning til fødselsdagen.

 

Selskabsleg 2. Underskrift-legen

Dette er en rigtig sjov leg, hvor man lærer hinanden at kende, og så er det iøvrigt en rigtig sjov leg, hvis man skal se hinanden på lidt slap line!

Reglerne er simple: alle deltagere får udleveret et papir med en række udsagn på. Måske fem forskellige udsagn pr. papir.  Nu skal deltagerne finde en anden deltager, som kan udfører udsagnene – hvis der står fem udsagn, skal hver deltager altså finde fem andre deltagere, som kan udføre udsagnene.

Eksempler på udsagn:

 • Jeg kan tage 30 armbøjninger
 • Jeg kan bøvse på kommando
 • Jeg kan slå en kolbøtte
 • Jeg kan sige de ti første tal af pi.
 • Jeg kan spise 3 flødeboller i træk

Rent praktisk fungerer det bedste hvis hver deltager får udleveret en kuglepen eller blyant. Når man finder en deltager, der kan udfører et givent udsagn, skrives personens navn ud for udsagnet. Når legen slutter og alle har fået skrevet navne ud fra deres fem udsagn, skal de selvfølgelig udføres af personen. Det giver nogle rigtig sjove situationer, og det er her, hvor man får lov at opleve sine kollegaer eller med-gæster på meget meget slap line.

Guide: De 5 bedste ideer til underholdende fest-indslag

Selskabsleg 3. Agurke-stafetten

Dette er en sjov leg, hvor man ovenikøbet også får en del sved på panden. Det er en staffet, men med det lille twist, at man skal have en agurk mellem benene, mens man løber. Man opdeles i hold, og når startskuddet lyder skiftes man til at løbe hen til en kegle, løber rundt om denne og tilbage igen. Når man når tilbage gives agurken videre til næste deltager, som tager samme tur.

Man kan lave et helt tema ud af denne leg. Fx kan man også lave ægget-på-skeen udgaven, hvor man balancerer et æg på en ske. Dette kan evt. være fortsættelsen til agurke stafetten, når alle har klaret sig igennem denne.

Guide: Skal I afholde julefrokost? Find de bedste og sjoveste indslag her!

Selskabsleg 4. Stjerne for en aften

stjerne for en aftenDette er en klassiker, som de fleste nok har oplevet i en eller anden version. I denne version skal bruges et sæt hovedtelefoner, og fx en mobil med en række sange.

Nu inddeles deltagerne i hold. En deltager sendes op – gerne den med de bedste sang-evner, og nu får denne person hovedtelefonerne på. En sang startes, og personen skal nu nynne hvilken sang, der synges. Det er også oplagt at benytte sig af lyd-dæmpende hovedtelefoner, således at den syngende/nynnende deltager ikke kan høre, hvordan tonerne kommer ud af munden.

Selskabsleg 5. Margretheskål-legen

Når vi nu er ude i klassikerne, er det jo oplagt at beskrive denne selskabsleg også. Det er altid et sikkert hit hos ethvert selskab, men man bør nok kun lave den i selskaber med max 12-13 gæster, da det ellers kan blive lidt for kludret.

Om legen:

Deltagerne opdeles i to hold. Hver deltager modtager en række små sedler – tre sedler til hver deltager. Nu skal alle deltagere skrive navnene på tre kendte personer på sedlerne. Det kan være alle slags kendisser, danske som udenlandske, sportstjerne, skuespillere, politikere, historiske personer, døde som levende osv. Den eneste regel er, at det selvfølgelig skal være personer, som kendes af alle.

Nu lægges sedlerne ned i en stor skål, som blandes godt og grundigt. Nu skal en deltager fra det ene hold gå op og trække en kendt person fra skålen. Herefter skal man mime personen, og når holdet har gættet korrekt, må man begynde med at mime den næste kendte person. Man har 2 minutter til at gætte så mange kendte personer som muligt, og når tiden er gået for man point, svarende til antal gættede personer. Nu er det næste holds tur.

Læs mere om margretheskål legen her.

 

Selskabsleg 6. Seddler under tallerknen

Som nummer 6 på listen har vi en utrolig sjov leg, som løber gennem hele festen, eller så lang tid at det er sjovt for gæsterne. Det er en selskabsleg, der fungerer utrolig godt til alle slags selskaber, og den er især god, hvis folk ikke kender hinanden så godt på forhånd. Selvom folk kender hinanden i forvejen er det dog stadig en leg, som I i høj grad bør overveje.

Reglerne er meget simple og ligetil. Arrangøren starter med at lægge en seddel under hver gæsts tallerken. På hver seddel står en opgave, som gæsten i løbet af aftenen skal udføre. Hver opgave er hemmelig, og de andre gæster kender derfor ikke de andres opgaver. Eksempler på nogle af disse opgaver kunne være:

 • Skål hver gang, der er fyrværkeri (til nytårsaften)
 • Du må ikke snakke med din venstre sidemand i løbet af aftenen
 • Du skal overbevise mindst tre personer, at du var med i børne melodi granprix, som barn.
 • Du skal få en gæst til at synge en julesang i løbet af festen

Det er selvfølgelig kun fantasien, der sætter grænser for hvilke opgaver, man kan skrive på sedlerne. De overstående opgaver er blot ideer, som kan sætte tankerne igang hos jer. En god tommelfingerregel, når opgaverne skrives er at finde på opgaver, som ikke er for åbenlyse overfor de andre gæster. Man kan da også lave en regel, der hedder at hvis en gæsts opgave bliver gættet, skal gæsten drikke en øl eller tage et shot.

Som sagt er dette en utrolig sjov leg, og den er altid med til at holde festen igang, da det netop er en selskabsleg, der kører “sideløbende” med resten af festen, og man kan derfor snildt lave andre indslag mens denne leg stadig er igang.

Vil du se mange flere sjove forslag til ting man kan skrive på seddlerne. Så tag et kig på vores store guide om selskabslegen sedler under tallerknen.

 

Selskabsleg 7. Teamwork med et twist!

team work selskabalegDenne her er kreativ, og sikkert ikke noget, som de fleste af gæsterne har prøvet før! Man inddeler gæsterne i hold af to på hver. Nu stiller den ene holddeltager sig bag den anden. Den bagerste deltager får bind for øjnene, og stikker sine arme frem under den anden holdkammerats arme. Ideen er nu, at den forreste holdkammerat ikke må benytte sine arme, men derimod kun må guide den anden holdkammerat igennem en række opgaver, som hvert hold skal igennem.

Denne leg er meget fleksibel, og man kan tilrettelægge den, så den passer præcist ind til jeres eget event. Der er stor frihed i, hvilke opgaver som holdene skal udføre. Her kommer vi med et par forslag, som altid er sjove – og ikke mindst noget mere udfordrende end det måske lyder.

 • Smør en leverpostegsmad (evt. kan et jury panel udvælge den pæneste)
 • Pak en gave ind (evt. kan et jury panel udvælge den pæneste)
 • Skræl så mange gulerødder som muligt. Gulerødderne kan være blandet med fx rodfrugter, som har samme form som en gulerod. Den forreste holdkammerat, skal derfor guide den anden holdkammerat hen til de rigtige gulerødder.
 • Tegn et dyr – evt. en giraf, zebra eller elefant. Den forreste holdkammerat kan guide den anden igennem tegningen, så den bliver så pæn som muligt.
 • Spis et æble. Den forreste deltager skal spise et æble. Den bagerste deltager holder æblet.

Dette er en utrolig sjov leg, og det er mindst ligeså sjovt at være med, som det er at kigge på. Der opstår nogle meget akavede og ofte hektiske situationer, når først legen går igang.

OBS: det er måske en god ide at lave hold af ren dreng/dreng og pige/pige, hvis nogle ikke er så trygge ved at stå så tæt.

GUIDE: De sjoveste drukspil I kan lave til festen!

Selskabsleg 8: Gæt en baby

selskabsleg gæt babyDenne leg er en en såkaldt borddame leg. Det betyder at det er en leg som man kan benytte til at få blandet folk, så de kommer til at sidde rundt om ved bordene ved tilfældige bordherre og borddamer. Denne type festlege er altid et hit, da de fungerer som en god ice breaker da de ligger altid ligger i starten af festen, før gæsterne er blevet placeret ved deres borde.

Reglerne:

Før festen skal du bede dine gæster om at mebringe et baby-billede af dem selv. Når gæsterne ankommer bliver alle disse billeder lagt ned i en pose som rystet godt og grundigt. Nu er ideen at alle gæster hver trækker et baby-billede, og nu skal man finde den person, der ejer billedet – altså som er babyen på billedet. Når man har fundet personen på billedet er dette ens sidekammerat ved bordet.

OBS: Med overstående fremgangsmåde er det ikke sikkert at man vil komme til at sidde mand – kvinde – mand – kvinde ved de enkelte borde. For at sørge for at mænd og kvinder med sikkerhed kommer til at sidde ved siden af hinanden kan man lave en pose med baby-billeder af mændene og tilsvarende en pose med baby-billeder af kvinderne. Nu skal kvinderne trække et billede fra posen med mændenes billeder og omvendt.

Ekstra ide: GÆT EN SKO eller SKRIV EN HEMMELIGHED
Der er et hav af varianter af disse borddame lege, og hvis man holder fest for kollegaerne (evt. julefrokost), vil en sådan leg altid være et hit. Man kan lave en variation hvor man istedet for at skulle medbringe et baby-billede skal aflevere en sko. Eller det vil sige, alle kvinderne skal aflevere en sko, når de ankommer. Disse blandes ned i en sæk og rystet nu. Nu trækker alle mændene en sko, og nu skal de på bedste askepot-maner finde frem til den rigtige ejermand. Når man har fundet sit match sætter man sig til bords ved siden af hinanden. En anden ide er, at man beder alle gæsterne på forhånd om at skrive en hemmelighed på en lap papir. Nu trækker alle gæsterne en af disse papir-strimler og nu skal man finde den person, der har skrevet hemmeligheden. Det er selvfølgelig blot en lille uskyldig og sjov hemmelighed, men ikke desto mindre kan der kommer rigtig mange grin ud af denne variant.

Selskabsleg 9: Gæt et ord

Gæt et ord kaldes også Tre personers gætteleg. Det er en sjov selskabsleg, hvor man skal gætte et ord som to personer skal forklarer. Twistet kommer ved at man kun må sige ord på skift.

Begynd med at vælge to personer, der skal samarbejde om at forklare de andre deltagere et ord. Man kan evt. dele gæsterne op i to hold som skal dyste mod hinanden. Nu skal disse to personer trække et ord. Som sagt skal disse to personer nu skiftes til at sige et ord. Man må selvfølgelig ikke bruge ordet der står på papiret. Det er altså en anderledes selskabsleg, som er rigtig sjov for alle deltagerne. Selv dem som ikke deltager er det sjovt at være tilskuer til.

 

Selskabsleg 10: Du må ikke sige nej

Denne leg er ligeså simpel som titlen antyder. Man må ikke sige nej. Legen kan forgå over længere tid og måske henover middagen. Man forklare deltagerne at der ikke må siges nej. Det lyder simpelt, men kan være rigtig svært når man først kommer i gang.

Man bør samtidig dele elastikker eller lignende ud til hver deltager. Hvis en anden person nu får dig til at sige nej ved et uheld skal du altså give denne person elastikken. Den person der har flest elastikker, når selskabslegen slutter vinder.

 

Selskabsleg 11: Mumielegen

Mumielegen kender du måske. Man skal have købt en masse toiletpapir og nu skal man have fundet en heldig (eller uheldig) deltager som skal pakkes ind som en mumie. To hold dyster mod hinanden og en dommer bedømmer, hvem der er hurtigst.

 

Selskabsleg 12: Bogstaver under fødderne

Bogstaver under fødderne er en utrolig sjov leg, som de fleste ikke har prøvet før.

Man starter med at dele gæsterne op i hold af fire personer. Nu får hver deltager et bogstav under hver fod. Man kan her blot bruge noget tape og et stykke papir så det sidder nogenlunde fast. Situationen er altså nu den at alle gæsterne har et bogstav under hver fod. Det er vigtigt at hvert hold har fået de samme bogstaver! Man kan selv vælge hvilken deltager der skal have hvilke bogstaver.

Nu kan festlegen begynde. Nu skal du sige et ord som skal staves. Ordet SKAL indeholde de bogstaver som deltagerne nu har på fødderne. Hvert hold skal altså nu stille fødderne i den korrekte rækkefølge så ordet bliver stavet.

Det er super sjovt og meget hektisk. Det hold der er hurtigst vinder runden.

 

Selskabsleg 13: Stop dans

Stop dans kender de fleste. Man kan evt. også lave det som stoledans. Pointen er at man spiller musik og den person, der står mindst stille når musikken stopper er ude af legen.

Hvis man bruger stole, så skal man skynde at sætte sig på en stol, når musikken stopper. Den person, der sidst gør dette er ude af konkurencen.

 

Selskabsleg 14: Limbo

Limbo er også sjovt at lave til de fleste fester – især hvis der er børn med. Man skal have fat i en stav – evt. et kosteskaft og så have limbo musikken klar. Nu skal man danse limbo under stangen og hver gang så sænkes stangen en lille smule.

 

Bonus: Book dygtig og moderne tryllekunstner

Dette indlæg har primært centreret sig om selskabslege, som man kan stå for selv. Men vi vil lige slå et lille slag for en lidt anden form for underholdning, som vil efterlade det stærkeste indtryk på alle jeres gæster. Vi vil faktisk gå så langt som at sige, at hvis man vil sikre det mest uforglemmelige indslag, så skal man overveje følgende:

At booke en tryllekunstner giver altid festen et kæmpe stemningsboost og skaber den bedste atmosfære til festen. Desuden giver det gæsterne en MASSE at snakke om efter showet, og det fungerer derfor samtidig som den bedste icebreaker.

Anders Møller er blandt landets mest bookede tryllekunstnere

Tryllekunstner Anders Møller optræder over hele landet, og har erfaring fra mange hundrede shows lige fra fødselsdagsfester, bryllupper til firmaarrangementer. Anders sikrer at dagen bliver magisk og speciel for alle gæsterne. Man kan læse meget mere om hans show og kontakte ham på Anders-magic.dk.

 

Find TOP 10 sjoveste selskabslege herunder (Ifølge læserne)

Mangler du mere inspiration? Så tag et kig på listen herunder blandt endnu flere sjove selskabslege. Dette er selskabslege, der er blevet indsendt af læserne gennem tiden. De gør sig alle rigtig godt til festen, og så er mange ret så originale, og det er derfor de færreste gæster, der har prøvet at lave legene før – det er altid et plus!

Listen kommer her!

 1. Picasso legen
 2. Like eller dislike legen
 3. Lave n mummie legen
 4. Indianer legen
 5. Gris for en dag legen
 6. Grine-legen
 7. Dirty dancing legen
 8. Den sjove klistermærke leg
 9. 2 løgne og én sandhed!

 

 

 

 

Hvordan vælger man de rette festlege og festaktiviteter?

Der er som man kan se herover et bredt udvalg af forskellige selskabs – og festlege som man kan lave til sin næste fest for venner, familie eller kollegaer. Før man vælge de lege, der skal være med til at få et smil på gæsternes læber er det altid relevant at stille sig selv et par spørgsmål for man finder ud af helt præcist, hvilke lege, der vil passe bedst ind.

 1. Hvor mange gæster kommer med til festen? Overvej hvor mange gæster der bliver. Hvis man bliver en lille håndfuld gæster vil man kunne få gavn af nogle lege, hvor der ikke behøves så mange deltagere. Omvendt skal man være opmærksom på, at hvis der er inviteret mange til festen, skal man måske overveje nogle selskabslege, hvor alle nemmere bliver indblandet.
 2. Kender alle gæsterne hinanden? Hvis ikke folk på forhånd kender hinanden så skal man måske få blandet gæsterne så alle kommer til at snakke med nogle nye, og bliver rystet sammen på en sjov og hyggelig måde.
 3. Har gæsterne påhæng med? Hvis gæsterne har deres mænd eller koner med, så er det måske nogle andre selskabslege, der bør laves end hvis det andet var tilfældet. Tommelfingerreglen er generelt at man kan lave nogle lidt vildere lege, hvis man ikke har dem med på slæb.
 4. Hvad er aldersfordelingen for gæsterne? Hvis der primært er unge gæster med kan man sagtens have selskabslege med med masser af gang i, hvor man skal få bevæget sig en masse. Dette skal man måske overveje ikke at inkludere hvis selskabet består af ældre.

 

Selskabslege, festlege og festaktiviteter for alle!

Det var alle de lege vi havde for nu! Vi håber meget I kan bruge nogle af ideerne, og som sagt er det ikke sikkert, at I behøver bruge ideerne præcis, som de står skrevet her, men måske er det oplagt blot at bruge den grundlæggende ide, som så kan arbejdes videre på for at få den til, at passe perfekt ind til netop jeres selskab. Uanet hvad, så er det hvertfald selskabslege og festlege som passer ind til både fester for børn eller voksne eller en fest med gæster i alle aldre.

Vi håber I får en fed fest, og vi vil meget gerne høre jeres feedback, hvis I har brugt nogle af forslagene som I evt. har læst herfra!

 

Mangler I mere inspiration? Tag et kig på vores store guide om underholdning til julefrokost, underholdning til fødselsdag eller underholdning til bryllup.

Rate this post
%d bloggers like this: