Hjem Børn Kongespil Regler

Kongespil Regler

af Ideertilfest
kongespil

Her finder du reglerne til det populære kongespil, der ofte bliver spillet i sommersæsonen, når solen kommer frem og det gode vejr begynder at vise sig over det ganske land. Reglerne er simple til spillet, og alle kan være med både børn som voksne. Hvis man ønsker at gøre spillet svære kan man også nemt gøre dette. Pas dog på, for det er et spil der er kendt for at få konkurrencemennesket frem i alle og enhver der spiller det. God fornøjelse med kongespil!

Kongespil eller vikingespil som det af og til også kaldes er et meget gammelt spil, som har sit navn efter den tid det blev opfundet i. Det er et spil der er blevet spillet i flere hundrede år og symbolikken bag spillet er at mænd på slagmarken har udkæmpet kampe med deres bare næver eller våben. Dette er blevet kogt ned til en noget mere harmløs og i øvrigt sjov udgave i form af kongespillet.

De officielle regler til kongespil

At kalde disse regler officielle er måske så meget sagt, men det er disse regler, der oftest bliver benyttet, når man skal spille det velkendte kongespil. Der kan være variationer af disse regler, og dem vil vi gennemgå i næste sektion af denne artikel. 

I kongespil skal man bruge en række spillebrækker. Opsætningen ses nedenfor. Afstanden fra den ene side til den anden kan variere og jo længere væk man står fra hinanden jo svære vil spillet selvfølgelig blive. Hvis man spiller spillet med små børn, kan det være en god ide at gøre spillet lettere ved at stille brikkerne tættere på hinanden. 

kongespil opsætning

Når man har sat brikkerne op som på overstående tegning, kan spillet begynde. Det er smart at finde et så jævnt underlag som muligt, men det er ikke så svært hvis man finder en græsplæne – i de fleste parker rundt om i landet vil man ofte se spillet blive spillet, så her vil der altid kunne findes et areal hvor man kan sætte spillet op.

Tilbage til spillets regler. Det gælder om at få ram på kongen, der står placeret i midten. Dette må dog først forgå når man har fået væltet alle modstanderens bønner (ja, beklager stavefejlen på billedet – jeg var træt da jeg sad og lavede det!). Som “våben” har man 5 eller 6 stave som man skal kaste fra sin side af for at prøve at ramme modstanderens bønder. De fleste vælger at spille med reglen om, at man ikke må kaste med staven mens den ligger på højkant for derved at udvide arealet af staven når den rammer modstanderens side. Et hold kaster alle deres stave og nu er det modstanderens tur til at gøre det samme.

Hvis man rammer en bønne skal man lade den ligge indtil det er modstanderens tur. Nu skal de samle denne op og kaste den over på modstanderens side. Denne skal nu rammes før man kan begynde at ramme modstanderens bønner. Hvis IKKE man rammer denne bønne må modstanderen i næste runde gå helt hen til denne og kaste derfra. Det er derfor altid meget vigtigt at man prøver så godt det er muligt at få ram på denne!

Når man har ramt alle modstanderens bønner kan sidste fase af spillet begynde. Her er det vigtigt at man er skarp for nu skal man ramme selve kongen. Når man har ramt kongen og væltet den vinder man spillet.

Hvis et hold kommer til at ramme kongen og vælte den før man har fået ramt alle modstanderens bønner så taber man omgående spillet.

Alternativ version af kongespil

Der er mange andre forskellige måder man kan spille kongespil på. En af de andre versioner har en anden afsluttende fase. Her må man gøre følgende: når først alle modstanderens bønner er blevet væltet ALLE spillere prøve at vælte kongen i midten. Det betyder altså at hvis det hold, hvis sidste bønne lige er blevet væltet kaster en af de stave, der ligger på deres side og rammer kongen, så er det dem der har vundet. Dette er en spøjs regel, som ikke alle finder lige fair, da man i princippet kan spille hele spillet uden at vælte én eneste af modstanderens bønner for derefter til sidst stadig vinde spillet, hvis man er heldig nok.

Rate this post
%d bloggers like this: