Hjem Bryllup Sølvbryllup

Sølvbryllup

af Ideertilfest
sølvbryllup

Lær om alle de ting du behøver vide om sølvbrylluppet – herunder traditioner, sange om hvordan man holder den perfekte sølvbryllupsfest. 

Når man bliver gift er det for de fleste et løfte til sin anden part om at man vil blive sammen resten af livet. Det er ikke sådan det går for alle men for dem der formår at blive sammen i 25 år kan man se frem til at skulle fejre den store sølvbryllupsfest. 

Sølvbrylluppet er en de større og mere formelt end kobberbrylluppet der afholdes når man har været sammen med sin ægtefælde i 12,5 år. Her er det ofte kun familien man har med til at fejre sig om morgenen, mens man til sølvbrylluppet bør noget ekstra ud af begivenheden ved at holde en ekstra stor fest for sine nærmeste venner og familie, man gerne vil have med til at fejre denne store dag.

 

Sølvbryllups traditioner

PÅ mange punkter ligner sølvbrylluppet det oprindelige bryllup i det omfang man skal holde festen i. Det er som oftest mest normalt at gøre den store dag til en hel-dags begivenhed hvor man samler venner og familie, så man kan blive fejret på bedste vis. Der er et par traditioner som bør holdes ved lige, da det kun er på den måde man sikrer, at de hyggelige bryllupstraditioner kan vandre videre til de kommende generationer frem over. Mange af disse traditioner går tilbage til 1800 og 1900-tallet og det er derfor gamle traditioner, som man ikke bare bør tage for givet. Som så meget andet skal de holdes ved lige og plejes så de ikke uddør så mange andre danske traditioner er gjort i tidens løb. Har I derfor et nært forstående sølvbryllup så er det værd at gøre noget ekstra ud af det, og sikre at man får sig et sølvbryllup som man kan tænke tilbage på med et stort smil på læben. 

Traditioner om morgenen eller dagen før

sølvbryllupNår man har sølvbryllup kommer man ikke udenom at der skal laves en æresport foran ens bolig eller det feriested som man har valgt at fejre sølvbrylluppet ved. Æresporten laves ofte af brudeparrets børn eller det nærmeste familie, og det er ofte en lidt spøjs måde det forgår på da det jo gerne skal være en overraskelse for parret. Men da de jo ofte ved hvad der forgår må man bare stille sig tilfreds med at de lover ikke lige at komme ud foran hoveddøren indenfor et bestemt tidsrum. Det burde give arrangørerne mere end rigeligt tid så de kan nå at få sat porten sammen på en flot måde. Ved et kobberbryllup er det traditionen at man laver en æresport i halv størrelse men ved selve sølvbrylluppet skal man ikke spare på noget og derfor skal man sætte en stor og prægtig æresport op foran hoveddøren. 

Det er god skik at parret “belønner” de, der sætter æresporten op med noget øl eller sodavand (selvom de selvfølgelig stadig er helt og aldeles udvidende om hvad der mon foregår!). Denne æresport sættes ofte op dagen eller aftenen i forvejen eller om morgenen før sølvbruddeparret vågner.

Væk sølvbruddeparret med morgenmusik.

Når æresporten står oppe er det på tide at man vækker sølvbruddeparret. Vækker er måske så meget sagt, for det er normal kotume at parret har forberedt med morgenbord, så man “lader” i de fleste tilfælde blot som om at de bliver vækket med morgensang.

Sange til sølvbryllup

Man synger ofte en eller flere af disse tre sange:

  • Katinka Katinka
  • Det er så yndigt at følges ad
  • I østen stiger solen op

Man kan selv vælge hvilken af disse sange man vil gøre brug af. Der er også en mulighed at hyre en festmusiker, der har specialiseret sig i sang til denne typer af arrangementer, som simpelthen møder op om morgenen og synger for jer allesammen. Det giver ofte en rigtig god oplevelse og det sætter stemningen for resten af dagen. 

Efter man har sunget er det på tide at man spiser morgenmad allesammen. Herefter er det forskelligt hvordan folk vælger at gribe dagen an. Hvis man har planlagt en stor fest, så er det ofte at man ikke har valgt at lægge den i hverdagen så man venter måske et par dage indtil man kommer til den første weekend. Uanset hvad, så er der også en række traditioner, som er værd at tage med til selve festen.

Traditioner til sølvbryllupsfesten

Til sølvbryllupsfesten er det selvfølgelig vigtigt at alle kommer festligt klædt men derudover er der modsat et almindeligt bryllup ikke noget krav til bestemt tøj for sølvbruden eller sølvgommen. 

Man slipper ikke udenom at der vil komme en del sjove og skøre indslag i løbet af aftenen. Dette forløber som man selv har lyst til, og der bør selvfølgelig også være en række taler eller sange til festen. Man kan eventuelt vælge en toastmaster, hvis man vil holde lidt mere styr på det hele, så det ikke bliver et stort rod af forskellige indslag.

Festen afsluttes med dans, hvor sølvbrudeparret danser brudevals mens de andre gæster kigger på. Dette er ikke ligeså stærk en skik som ved det oprindelige bryllup og mange fravælger den derfor. Det er op til det enkelte selskab.

LÆS: Den store toastmaster-guide!

Vi håber I fejrer jeres sølvbryllup med manér

At have været sammen i 25 år med sin partner er en stor ting, og derfør bør man altid gøre noget ekstra ud af at fejre sit sølvbryllup med sine venner og familie. Man behøver ikke holde den største fest, men det er altid på sin plads at få inviteret nogle af ens nærmeste over så man alligevel kan gøre dagen ekstra uforglemmelig. Hvis man vil gøre noget mere ud af sit sølvbryllup så er der flere ting der skal sidde i skabet før man kan kalde dagen for en succes. Man skal have styr på den rette mad, på underholdning osv. Der kan være mange ting der skal klares, men hvis man blot begynder i god tid så skal det hele nok gå.

LÆS: Den store guide med de bedste underholdningsindslag til fødselsdagen!

Rate this post
%d bloggers like this: