Hjem Børn Skattejagt for børn

Skattejagt for børn

af Ideertilfest
skattejagt

En skattejagt er altid en god ide til et hvilket som helst arrangement for børn. Måske skal der arrangeres sjove lege til en børnefødselsdag målrettet 5-årige, 6-årige eller 7-årige og i så fald er en skattejagt altid et hit, der vil give børnene et stort smil på læben, og sikre at der kommer grin og spas med til børnefødselsdagen. Det suverænt vigtigste, når man skal have planlagt skattejagten for børnene er, at man har nogle sjove poster. Hvordan skattejagten ellers er struktureret er som sådan underordnet: først og fremmest skal man have et par super sjove poster, som kan få børnene til at engagere sig fuldt ud. Dette er enormt vigtigt, så man bør sikre at alle poster (jeg anbefaler 4-5 poster i alt), er simple og lette at forklare. Denne artikel vil komme med 6 af de bedste bud på, hvilke sjove poster man kan lave til skattejagten for børnene. Der er rigtig mange gode ideer man kan benytte sig af, og hvis man finder en ide, som er sjov kan man enten vælge at bruge den, som den står beskrevet eller man kan vælge at ændre en smule på den, så den passer bedst muligt ind til ens eget børnearrangement. 

OBS: nu er denne guide selvfølgelig målrettet et børnepublikum, men nogle af disse poster kræver ikke meget “tweaking” før de kan bruges til en skattejagt for voksne også. Og man skal da heller aldrig undervurdere en skattejagt for voksne: det er altid noget, der kan få gang i konkurrence genet hos hver en deltager, og det er altid sjovt at se nogle af sine kollegaer eller venner på slap line!

 

Post 1: føl eller Smag med bind for øjnene

Vi starter ud med en klassisk leg eller post. Nemlig den, hvor man skal føle sig frem til en given ting – men med det lille twist at man har bind for øjnene. Man kan evt. lade to deltagere fra hvert hold konkurrere mod hinanden og så findes vinderen ud fra den deltager, der gætter tingen hurtigst. 

Man kan dele legen op i to eller tre runder alt efter hvor langt tid, man har lyst til at posten skal køre. Man bør finde et par ting som ikke kan gættes lige indenfor de første 5 sekunder, det må gerne være en udfordring for børnene. Et par forslag kunne være en sut, en fjernbetjening, en professor terning osv. Når man har prøvet første runde, kan man gå videre til næste runde, hvor man ikke skal føle sig frem til tingene men derimod smage på tingene! Det kan være en smule grænseoverskridende for nogle af deltagerne, så sørg for at vælge nogle ting, som de fleste godt kan lide. Evt. en frugt eller måske noget slik.

Hvad skal man huske? Husk at medbringe bind for øjnene til hver deltager, da hele præmissen med legen selvfølgelig går lidt tabt, hvis ikke man har dette hjælpemiddel med til legen. Det er i øvrigt værd at overveje om man skal lade de andre børn se på, mens de to deltagere forsøger at gætte objekterne. De kan let blive meget ivrige efter at hjælpe deres holdkammerat og det er derfor ikke altid let at få dem til at tie helt stille. Man kan evt. have et rum, hvor de to deltagere skal dyste mod hinanden.

 

Post 2: Gåder for børn

En gåde eller flere passer altid godt ind som den perfekte post i en hvilken som helst skattejagt. Igen er det værd at huske på, at hver post ikke bør tage for lang tid, så man bør altid have et par hints klar, hvis børnene har lidt svært ved at løse en given gåde. 

Når børnene har løst en gåde, kan det måske være at svaret hjælper dem videre til næste post, eller også kan man give dem en genstand, som fx en tandbørste, der giver et hint om, at næste post er på toilettet eller måske et frisbee, så de ved, at de skal udenfor til den næste post i skattejagten. Her kommer et par eksempler på gåder, som burde være tilpas i sværhedsgrad til at nogle af børnene måske kan gætte hvad svaret er!

 • Hvad er det, der falder ned om vinteren men aldrig slår sig? (Sne)
 • Hvilken høne har ikke noget næb? (En mariehøne)
 • Hvilket skib flyder ikke på vandet? (Et luftskib)
 • Hvad for noget tøj kan man ikke have på? (syltetøj)
 • Hvad er hvidt, når det er oppe i luften, men gult når det rammer jorden? (Et æg)

Man kan også lave lidt om på gåderne således at svaret til hver gåde er en genstand, som fortæller børnene noget om, hvor den næste post befinder sig. Hvis man fx har næste post på badeværelset, kan man få børnene til at gætte et objekt som en tandbørste. Fx sig noget i stil med “Det er aflangt. Det har hår på sig. Man putter som regel vand på det før man bruger det. Man bruger det til at rense med…”

Post 3: Husk ting fra historien

Denne leg er simpel men ikke desto mindre altid et sikkert hit hos børnene, og det er samtidig en leg, hvor børnene bliver nødt til at samarbejde, for at komme frem til de rigtige svar til skattejagt posten. Man kan gøre den så let eller så svær, som man har lyst til. 

Posten går ud på, at man fortæller børnene en historie. Det vil være rigtig godt, hvis man kan få historien til at passe ind i temaet til resten af skattejagten. Hvis man eksempelvis har fortalt børnene at det er den berømte kaptajn Klo, der har stjålet skatten med alt slikken i, så kan man passende fortælle en kort historie om netop Kaptajn Klo. Efter man har fortalt historien skal man stille spørgsmål til børnene, der spørger ind til detaljer om historien. For hvert rigtigt svar kan det evt. være at man giver dem en puslespils brik, og når de har alle brikker kan de lave et billede, som fortæller hvor næste post er.

Historien kan være hvad som helst, men hvis man bruger Kaptajn Klo temaet, kan man efter historien måske spørge ind til:

“Hvad var det, der altid sad på Kaptajn Klos skulder?” – Papegøjen
“Hvad ledte Kaptjn Klo efter?” – Skatten med guld!
“hvilken farve sørøverjakke havde Klo på?” – Rød

 

Post 4: ballondans 

Der er ingen der siger, at alle posterne skal indeholde et spor. Man kan passende lave et lille afbræk fra de andre poster ved at lave en leg som ballondans (eller stoledans). Her kommer børnene op i højeste gear og der bliver med garanti grinet godt i gennem!

De fleste af jer kender garanteret reglerne til ballondans, men lige for en god ordens skyld, så går legen ud på, at alle børnene får en oppustet ballon bundet til sit ben med en snor. Nu begynder man noget musik, der sætter tempoet op, og nu gælder det for børnene at springe hinanden balloner ved at træde på dem – det er altså strengt forbudt at bruge hænderne. Den sidste der er tilbage med sin ballon intakt, har vundet!

Post 5: Spis æblet uden hænder!

Dette er endnu en sjov leg, hvor børnene rigtig får lov at give sig 100%! Det er den klassiske leg, hvor man fylder en balje eller et kar med vand og placere en række æbler i karet. Én for hvert barn. Nu skal børnene forsøge at tage en bid af deres æble når tiden starter, og hvis det lyder let, så har man helt sikkert ikke selv prøvet legen! Det kan være temmelig svært skulle jeg hilse at sige, men rigtig sjovt for deltagerne og ligeså sjovt at se på for de andre børn!

Post 6: Find puslespils brikker

Hvis man ligger en post i et rum, som fx køkkenet eller ude i haven måske, så kan man fortælle at der er blevet skjult en række puslespils brikker rundt omkring i rummet eller i haven, og disse brikker vil vise vejen hen til den næste post, når man har fundet alle brikker og samlet puslespillet. Man har altså forinden posten gemt en række brikker rundt omkring, som børnene nu skal finde. Børnene vil være ivrige efter at gennemsøge hver en afkrog, så man bør måske passe på med at lave denne post i dagligstuen hvor der måske kan stå et par skrøbelige ting og sager;) 

Man kan lave puslespillet af et stykkepap, hvorpå man har tegnet et kort, der leder deltagerne hen til den næste post i skattejagten.

Søger I andre spændende aktiviteter til børnene? Læs her hvordan man laver en olympiade for børn!

Lav et flot skattekort.

skattejagt til børn

Ingen skattejagt uden et skattekort selvfølgelig! Man bør sørge for, at skattekortet er så autentisk og flot som muligt, nårman skal arrangere skattejagten for børnene. At vise børnene et flot skattekort er den bedste måde at få dem engageret hurtigt i legen, og børnene vil synes det er mægtig sjovt, hvis skattekortet ligner et ægte skattekort med lidt brune hjørner, lidt bukket og krøllet og selvfølgelig med et kort, som forstiller huset eller haven hvor skattejagten kommer til at forgå! Hvis du vil sørge for at at have et flot skattekort til skattejagten, så skal du blot følge følgende steps.

  • Start med at tegne kortet over, hvor skattejagten kommer til at forgå. Når du har tegnet kortet kan det evt. kopieres ind til flere eksemplarer hvis børnene skal inddeles i hold til skattejagten. Kortet kan evt. tegnes på et A4 eller A3 papir. Et A3 papir vil jeg nok anbefale, da det er nemmere for alle børnene at se.
  • Tag en lighter og brænd forsigtigt kanterne af papiret, så det får det typiske skattekort look.
  • Krøl skattekortet sammen et par gange, så det bliver krøllet og ser godt brugt ud.
  • Dyp skattekortet forsigtigt i varm vand, så det bliver brunt og får den rigtige skattekorts-farve.

 

 

 

Rate this post
%d bloggers like this: