Hjem Kort Kondolence tekst

Kondolence tekst

af Ideertilfest
kondolence tekst

Hvordan skriver man en kondolencetekst? Det er ikke nemt, at skulle udtrykke sin sorg og medfølelse over for de pårørende. Det er specielt ikke nemt, hvis du selv er i sorg over afdøde. Hvis du ønsker at udvise medfølelse og sorg til de nærmeste pårørende, så er det vigtigt, at det gøres med omhu og respekt, så modtager ikke opfatter teksten forkert.

Det er muligt at vise medfølelse på mange måder. Det er ikke altid sikkert, at det nedskrevne ord er den bedste løsning. Det afhænger meget af den situation, du står i. I mange tilfælde kan det være bedre, at du viser, at du føler med de pårørende med en buket, et opkald eller et besøg. Særligt sidstnævnte give støtte til de pårørende, der har brug for det.

Andre gange er det dog bedre med en hilsen i et kort, som bliver afleveret sammen med en blomst. Derfor er det en god idé, at du overvejer samtlige aspekter, inden du beslutter dig for, hvad der er bedst. Er det en nær relation, så er det typisk bedst at aflægge de pårørende et visit, men er du eksempelvis en bekendt, vil et kort typisk være det bedste.

Hvilken tekst skriver man i et kondolencekort?

Der er mange, der tror, at man altid skal skrive en lang og personlig hilsen. Det er dog ikke tilfældet. Der er mange situationer, hvor du er bedre tjent med at skrive en og præcis hilsen eller tekst. Det er dog vigtigt, at du stadig har fokus på, at den skal udtrykke medfølelse og nærværende tanker – hvis ikke, den kan det, så er det faktisk en ubrugelig tekst.

På trods af, at nogle af de gængse ord og vendinger kan virke en kende gammeldags (og for nogle endda også fremmede), så er det vigtigt at huske på, at det er en helt speciel anledning, hvorfor der også er behov for at udtrykke sig med helt særlige ord. Uanset hvad, så kan du dog være sikker på at de pårørende vil sætte stor pris på din hilsen.

Hvis du kender afdøde eller de pårørende godt, så er det ofte bedre, at du skriver en meget personlig hilsen. Derfor er det sjældent i en sådan situation, at du skal gøre brug af en kort kondolencetekst. Hvad end, du vælger en kort eller lang tekst, så er det dog vigtigt, at du har fokus på at udtrykke din sorg og medfølelse over tabet af den afdøde.

Eksempler på korte kondolencetekster:

 • Et sidste farvel
 • Aldrig glemt, altid savnet
 • Altid savnet, aldrig glemt
 • Du vil altid være i vore hjerter
 • En sidste hilsen
 • Hvil i fred
 • Jeg kondolerer
 • Med venlig deltagelse
 • Tak for alt
 • Tak for gode barndomsminder
 • Tak for mange gode minder
 • Vi glemmer dig aldrig
 • Æret være dit minde

Hvordan kan jeg skrive en længere kondolencetekst?

Hvis du er sikker på, at en kort tekst ikke er det rette valg, så skal du i gang med at skrive en længere kondolencetekst. I nogle tilfælde kan få ord være nok, men hvis du har en tæt relation til enten afdøde eller pårørende, så er det bedre at skrive et kort eller brev med en længere hilsen. Ved at gøre den personlig, kommer den til at skille sig ud fra mængden.

Ved at gøre brug af én af de korte hilsner, der er nævnt herover, så er der en lille fare for, at det blot betragtes som en kliché, og derfor ikke tages helt så personligt. Skriver du i stedet en længere tekst, der eventuelt indeholder minder om og med afdøde, så bliver det et bevis for, at det, du føler er ægte, og at du kan stå inde for det, du har skrevet i hilsenen.

Det er også en rigtig god idé, at du tilføjer et par sætninger eller linje om, hvad vedkommende har betydet for dig og hvorfor. Der er mange, der bruger en sådan hilse til at give velmenende råd til de pårørende. Det er dog ikke dét, de vil hører på pågældende tidspunkt. Derfor skal du undlade dette, selvom det for mange virker som det rigtige at gøre.

I stedet skal du sætte fokus på, at udvide omsorg og medfølelse til de pårørende, da de vil sætte stor pris på at få en sådan hilsen. Hvis du har brugt tid på at gøre den personlig, fortælle om din relation til din afdøde og løfte sløret for nogle gode minder, så kan de pårørende se, at afdøde har haft betydning for mange mennesker – herunder også dig.

Det er dog ikke helt så nemt at skrive en sådan tekst. Hvis du også er i tvivl om, hvordan du skal skrive den, så kan du herunder finde en række eksempler på sætninger, der kan bruges som inspiration eller flettes direkte ind i din hilsen. Det er dog relativt generiske sætninger, hvorfor det er essentielt, at du selv tilføjer et personligt aspekt til din hilsen.

Eksempler på længere kondolence tekst

 • Kære “Navn”. Det gør mig ondt at høre, at du har mistet din mor. Jeg håber, du og familien kommer bedst muligt gennem den svære tid. Mine varmeste tanker går til jer alle. Kærligste hilsner fra “Navn”.
 • Kære “Navn”. Det gør mig ondt at høre, at du har mistet din elskede far. Jeg tænker meget på dig og familien i denne svære tid. Husk på, at I ikke er alene. Kærlig hilsen “Navn”.
 • Kære “Navn”. Det er med stor sorg, at vi tager afsked med jeres elskede mor og hustru. I skal vide, at vi tænker på jer, og at I ikke er alene. De varmeste hilsner fra “Navn”.
 • Kære “Navn”. Jeg tænker på dig i denne svære tid. Du kan altid ringe til mig. Kærlige hilsner fra “Navn”.
 • Kære “Navn”. Vi er forfærdeligt kede af, at jeres “Navn” er blevet fra jer alt for tidligt. Vi tænker på jer i denne svære tid og sender jer de varmeste anker. Med de kærligste hilsner fra “Navn”.
 • Kære “Navn”. Vi ønsker at udtrykke den dybeste medfølelse i denne hårde tid. I skal vide, at vi altid er her for jer. Kærlig hilsen “Navn”.
 • Kære “Navn”. Vi håber, I vil modtage vores dybeste medfølelse i denne svære tid. Vi er med jer i sorgen – altid! Kærlige hilsner fra “Navn”.

Vil du skrive til afdøde eller de efterladte?

Hvis du skal skrive en kondolencebrev, så skal du først og fremmest vurdere, hvem du vil skrive det til. Du kan nemlig skrive både til afdøde og til de efterladte. Begge dele er helt i orden, og begge dele gøres til de fleste begravelser. Det er nemlig vitalt at vide dette på forhånd, da du skal vide, hvordan din tekst skal udformes og vinkles inden du går i gang.

Det er desuden også vigtigt at tænke over, hvor tæt dit forhold til såvel den afdøde som de efterladte er. Hvis du ikke er en tæt relation, men derimod en bekendt, der blot ønsker at udvise din medfølelse og større i en svær stund, så bør du blot skrive et par enkelte ord. Er du en tæt relation såsom en god ven eller familie, kan du godt gøre teksten længere.

Du kan også bruge citater i din kondolencetekst

Citater giver plads til refleksion og kan sætte dybe tanker i gang. Derfor kan de også være oplagte at bruge i en tekst til et kondolencebrev. Hvis det er noget, du vælger at gøre, så er det vigtigt, at du vælger dit citat med stor omhu, så det ikke ender med at sende de forkerte signaler. Det kan meget hurtigt ende galt, hvis ikke det er et meget nøje valg citat.

Heldigvis findes der et bredt spektrum af citater, der er gode til et sådant formål. Hvis du gerne vil skrive en længere kondolencetekst, så kan det være svært at binde en løkke på teksten – det kan man ofte gøre med et citat, og det er med til at gøre det nemmere. Herunder ser du en række eksempler på citater, der kan bruges til kondolencetekster:

 • “Græd ikke fordi, det er forbi. Smil i stedet, fordi det skete.” – Dr. Seuss
 • “At græde er at mindske sorgens dybde.” – William Shakespeare
 • “Dem, der ikke er her mere, har ikke forladt. De er bare gået i forvejen.” – Ukendt
 • ”When a loved one becomes a memory, the memory becomes a treasure.” – Ukendt
 • “Those we love and lose are always connected by heartstrings into infinity.” – Terri Guillemets
 • “Those we love never truly leave us. There are things that death cannot touch.” – Jack Thorne
 • “If the people we love are stolen from us, the way to have them live on is to never stop loving them.” – James O’Barr
 • “Det er bedre at have elsket og mistet end aldrig at have elsket.” – Alfred Lord Tennyson

Ovenstående er blot eksempler på citater, der kan bruges I kondolencetekster. Er findes også mange andre, der kan bruges. I nogle tilfælde kan det være en god idé at oversætte de engelske citater til dansk, hvis du ved, at modtager ikke har de stærkeste kundskaber, når det kommer til det engelske sprog – ellers kan de sagtens bruges i original form.

Rate this post
%d bloggers like this: