Hjem Påske Påskequiz – Spørgsmål og svar

Påskequiz – Spørgsmål og svar

af Ideertilfest
påskequiz

I Danmark fejrer vi påsken. Derfor er der mange, der afholder påskefrokost med såvel venner som familie. Til en sådan fest skal der selvfølgelig være en form for underholdning. Mange tænker i retning af gå på jagt efter påskeæg, men hvis det er det samme hvert år, så bliver det nemt en kende trivielt. I stedet bør du finde på noget nyt og mere spændende.

Hvis det er dig, der skal stå for at holde en påskefrokost for enten venner eller familie, så kan du med fordel lave en lille quiz. Det står dig frit for, hvad den skal handle om, men da det er påske, er det oplagt, at det også er emnet for din quiz. Hvis det er noget, du mangler lidt inspiration til, kan du herunder finde en række spørgsmål og svar, du frit kan benytte.

Påskequizzen med spørgsmål og svar

1. Hvornår falder påsken? Og er det samme tid hvert år?

Svar: Påsken falder altid på den første søndag efter første fuldmåne efter forårsjævndøgn

2. Påsken kan kædes sammen med alt fra Babylon til gudinden Ishtar. Nogle påsketraditioner blev videreført af andre religioner. Hvilken religion overtog påsketraditionerne først?

Svar: Jødedom

3. Hvad er grunden til, at man ifølge den jødiske tradition fejrer påsken?

Svar: Man fejrer udvandringen fra Egypten

4. Hvad er grunden til, at man ifølge den kristne tradition fejrer påsken?

Svar: For at mindes Jesu død og opstandelse

5. Ifølge kristendomme, hvad er påskelammet så et symbol på?

Svar: Det er symbol på Jesus, der ofrede sig for menneskene

6. På hvilken måde kan den kristne påske betragtes som værende et gentagelsesritual?

Svar: De kristne fejrer hvert år Den Sidste Nadver i en rituel forstand

7. Allerede i 1528 blev den gregorianske kalender indført af Gregor XIII, så påsken kunne ligge på de korrekt datoer. På initiativ af astronom Ole Rømer valgte Danmark at indføre det samme kalendersystem i hvilket årstal?

Svar: 1700

8. Det er meget normalt, at der på påskesøndag står påskelam på menuen, men hvad må også gerne spises ifølge den israelitiske påskefejring?

Svar: Påskeged

9. Det menes, at påsken er en rest en ældgammel tradition,  der markerede en årlig invasion af døde og onde ånder, som man har serveret mad til, så de igen dragede bort. Hvilken nutidig tradition minder det om?

Svar: Halloween

10. Hvilken dag i påsken døde Jesus ifølge bibelen?

Svar: Langfredag

11. Hvorfor kaldes søndagen i påsken for Palmesøndag?

Svar: Fordi folk før i tiden viftede med palmegrene, da Jesus red ind i Jerusalem

12. Hvem af de 12 disciple fornægtede Jesus tre gange, inden hanen havde galet to gange?

Svar: Peter

13. Hvem var den første til at træde ind i Jesus’ tomme grav ifølge Johannesevangeliet?

Svar: Disciplen Peter

14. Hvad betyder ordet “påske”?

Svar: Det hebraiske ord for påske er “pesach”, som betyder “forbigang”

15. Det har i lang tid været en tradition at spise æg, kylling og lam til påske. Lammet er et symbol på offerlammet og én, der dør uskyldigt, men hvad symboliserer ægget?

Svar: Ægget ses ofte som et frugtbarhedssymbol

16. På hvilken af påskens helligdage fejrer de kristne Jesu opstandelse?

Svar: Påskedag

17. Hvorfor kaldes torsdagen før langfredag, hvor Jesus blev korsfæstet, for skærtorsdag?

Svar: Fordi Jesus vaskede disciplenes fødder skære (rene)

18. Skærtorsdag aften indvier Jesus nadveren, som de kristne i dag fejrer for at huske ham. Hvad kaldes de runde og flade alterbrød, der i mange kirker benyttes til nadveren?

Svar: Oblater.

19. Hvad symboliserer den nadver, vi indtager i kirken og hvorfor gør vi det? Hvornår havde Jesus sit sidste måltid forud for hans korsfæstelse?

Svar: Brødet: Jesu krop. Vinen: Jesu blod. For at mindes det offer, Jesus gav ved at blive korsfæstet. Skærtorsdag.

20. Hvor mange timer hang Jesus på korset, og hvorfor blev solen formørket fra Israel til Rom ved middagstid?

Svar: Han hang på korset i seks timer. Gud formørkede solen, fordi romerne tilbad solguden og så en korsfæstelse som en ofring. Jesus var ikke et offer, men død for at sone menneskenes synd, så de kunne blive frelst.

Brug en påskequiz som underholdning til påskefrokosten

Som der også tidligere er givet udtryk for, så er det en oplagt idé, at du gør brug af en quiz som underholdning til din påskefrokost. Herover kan du finde intet mindre end 20 spørgsmål og svar, du kan bruge som inspiration til at lave din helt egen quiz. Det er dog vigtigt, du sørger for at tilpasse sværhedsgraden til de gæster, der deltager til din påskefrokost.

Hvis det er en påskefrokost for familien, hvor der også er børn, der deltager, så er det en god idé, at du har nogle relativt simple spørgsmål med, som børnene også kan svare på. I nogle tilfælde er det dog børn, der har den skarpeste viden, når i forhold til religion og herunder også påske, men det ændrer dog ikke på, at du fortsat skal afpasse spørgsmålene.

Sørg for at fremlægge quizzen på en god måde

Hvis du gerne vil afholde en lille quiz til din påskefrokost, så er det vigtigt, at du gør det på en god måde. Hvis du blot læser et spørgsmål højt og lader alle gætte i kor, så kan det være svært at holde styr på, hvem der har det rette var og hvem, der ikke har. I stedet bør du gøre brug af nogle af de mange enheder, vi har rådighed til i dag som f.eks. mobiler.

Du kan med fordel gøre brug af et værktøj som Kahoot, hvor du kan lave en quiz som kan fremvises på en PC eller et TV, og lade folk gætte via deres mobil. Det er nemt at holde styr på hvem, der gætter korrekt og hvem, der har fået flest point. Hvis du gerne vil afholde en quiz, så kan du f.eks. kopiere nogle af de spørgsmål, du ser herover ind i en Kahoot.

Det er dog næppe en underholdende quiz, hvis der ikke er tale om spørgsmål, som de deltagende gæster har mulighed for at svare på. Det må gerne være gætteri, men der skal gerne være en chance for at ramme plet.

Rate this post
%d bloggers like this: