Taler er et fast indslag til enhver konfirmation. Ét af dagens højdepunkter er den dybtfølte tale fra forældrene. Ordet er dog ikke begrænset til forældrene, men er også frit for søskende, bedsteforældre eller andre, der har noget på hjertet. Hvis du er én af dem, der skal holde en konfirmationstale, så er der flere elementer, du skal have i fokus, når den skrives.
Hvis din tale skal være god, er det vigtigt, at den er fyldestgørende. Hvis du ikke har noget reelt at sige, så bliver det hurtigt en kedelig og uinspireret tale. Du behøver dog ikke være den store taler, for at strikke en god tale sammen. Det hele handler om grundig forberedelse. Derfor anbefales det, at du starter i god tid inden konfirmationen bliver afholdt.
Du kan her finde eksempel på en tale til konfirmanden.
Vær velforberedt og start i god tid
Det er vigtigt, du skriver talen i god tid. Det nytter ikke noget, at du sidder og skribler sidste del af tale ned på en krøllet serviet i kirken. Hvis du skal skrive (og holde) en god tale, så kræver det forberedelse. Det er mest optimalt, hvis du nedskriver sjove hændelser, når de sker, så de ikke går i glemmebogen – det er dog ikke alle, der har en sådan mulighed.
Hvis du selv har en god hukommelse, så kan du – med garanti – finde en række gode episoder. Har du svært ved dette, kan du kontakte andre, der kender konfirmanden. Du kan eksempelvis søge hjælp hos forskellige familiemedlemmer og forhøre dig om, hvorvidt de kan huske nogle sjove hændelser. Det understreger blot, at du er nødt til at starte i god tid.
Fortæl små anekdoter
Når du skal holde tale til en konfirmation, så bør den indeholde en række små anekdoter fra konfirmandens liv. Noget man kan se tilbage på – og gerne humoristiske oplevelser, I har haft sammen. Det må derfor gerne være sjove historier, men du bør dog undgå at gøre det direkte pinligt for konfirmanden, da det hurtigt kan ændre hans eller hendes humør.
Det skal nemlig være en god dag for konfirmanden – og det bliver det ikke, hvis han eller hun skal sidde foran en stor forsamling og være pinligt berørt. Når du skriver talen og forsøger at flette disse små anekdoter ind, bør du derfor har fokus på de historier, som konfirmanden selv kan grine med på – f.eks. dengang han eller hun malede på væggen i stuen.
Reflekter over konfirmandens fremtid
Det er næsten kutyme, at man fremhæver at konfirmanden nu overgår til de voksnes rækker. Det kan dog godt blive en kende kedeligt i længden, hvis man skal høre på den ene tale efter den anden, hvis alle siger: “Nu er du jo ved at blive rigtigt voksen”. Derfor bør det også være i fokus, at du undgå dette og i stedet reflektere over konfirmandens fremtid.
Det vil gøre talen mere interessant, hvis du ikke blot konstatere, at konfirmanden har nået en bestemt alder og derfor er ved at blive voksen, men rent faktisk forsøger at reflektere over hans eller hendes fremtid. Det er dertil også en god idé, at du sørger for at fremhæve hvad, han eller hun er god til, og om det vil danne rammerne for hans/hendes fremtid.
Begræns dig, når du skriver talen til konfirmationen
På trods af, at det kan være svært, så er det vigtigt, du formår at begrænse dig. Der er ingen, der har lyst til at høre på en 30 minutter lang tale, uanset om du har et utal af sjove historier fra konfirmandens barndom. Det er også derfor, der er mange, der ser det som en kunst i sig selv, at kunne begrænse sig, når man skriver tale – og ligeledes holder en tale.
Hvis du skal holde tale til en konfirmation, så er det en god idé, at du holder dig til maksimalt 10 minutter. Hvis du skriver en strømlinet tale og er dygtig til at fremføre den, så bør du sagtens kunne finde plads til en masse sjove historier, gode råd til konfirmanden og lidt tåretrillende kærlighedserklæring, såfremt du er forælder til det barn, der er konfirmanden.
En god konfirmationstale kræver den rette struktur
Hvis ikke din tale er godt struktureret, kan det hurtigt blive en rodet affære. En god struktur er altid vigtigt, men det er dog særligt noget, der er vigtigt, hvis ikke, du er ferm med at holde taler, da en nøje planlagt tale giver mere sikkerhed og tryghed. En struktur til en konfirmationstale er ikke svær at lave, da det er en kort tale. Den kan opdeles således:
- Indledning: Du skal selvfølgelig starte med en kort indledning. Her skal du præsentere konfirmanden og hvor stor en dag, det er. Du behøver ikke at afsætte mere end 30 sekunder til din indledning – det er nemlig vigtigt, at den er kort og præcis.
- Første del: Det sværeste ved en konfirmationstale er, at lave en flydende overgang fra indledning til første anekdote. Her er der en god idé, at du forsøger at kæde det sammen med, at konfirmanden træder ind i de voksnes rækker, men at det ikke betyder, at de skal slippe det indvendige barn helt – og så fortælle en anekdote fra barndommen.
- Anden del: Anden del af din tale bør vinkles mod barnets fremtid. Du skal ligeledes forsøge at kombinere dette med konfirmandens interesser og hobbyer. Eksempelvis at han eller hun er meget kreativ, er dygtig til sport eller har en helt usædvanlig viden om IT.
- Sidste del: Du bør efterfølgende lave en flydende overgang til en anden anekdote, der kan sætte et smil på læben hos både gæster og konfirmanden. Talen skal nemlig afsluttes med, at alle er i godt humør, men husk på, at du ikke må fortælle historier, som konfirmanden synes er decideret pinlige.
- Afslutning: Det er vigtigt, at du slutter talen rigtigt af. Hvis der ikke er lavet en afrunding, så kan det virke som om, din tale slutter lidt for brat. Giv eksempelvis et råd med på vejen, som konfirmanden bør tage med sig – og så skal du selvfølgelig altid udbringe en skål og få alle gæster til at ønske konfirmanden et stort tillykke.