Talerække til bryllup
Hvis man skal afholde et bryllup og følge god skik, så skal den traditionelle talerække overholdes. Der findes nemlig en talerække, der er ufravigelig, hvis man ønsker at overholde de gængse regler. Hvis du vil sikre, at den bliver overholdt, så er du kommet til det rette sted. Du præsenteres nemlig for talerækken herunder.
Den traditionelle talerække til et bryllup
- Den første taler er altid værten selv. Det er enten brudgommen selv eller brudeparrets forældre. I denne tale skal der blot bydes velkommen og orienteres om praktiske forhold. Herefter gives tiden videre til toastmasteren.
- Den næste i talerækken er toastmasteren. Han eller hun har til opgave som det første at orientere om selve aftenens forløb. Dertil skal vedkommende også give sig til kende. Det er til ham eller hende, at andre skal tage kontakt, hvis de skal have lov til at holde en tale i løbet af aftenen.
- Den første reelle tale ved brylluppet er brudens far, der skal holde en tale. I talens skal han takke datteren for hendes barndom og byde gommen velkommen i familien.
- Efter brudens far har holdt sin tale, så er det brudgommen, der skal holde sin tale. Her skal han takke værten for festen, hvis brylluppet er blevet betalt. Derefter skal han også takke brudens forældre for deres datter. Til sidst i talen skal han naturligvis også erklære sin store kærlighed til hans brud.
- Femte tale skal komme fra forloveren, som skal holde en lille tale om brudgommens tilværelse som ungkarl. Her skal der selvfølgelig også tales lidt om deres lange venskab, og hvad de har oplevet i den tid, de har været venner. Derfor er det naturligvis typisk også gommens
- Efter forloveren har talt, så er det tid til den sjette tale. Den skal holdes af gommens far, der ifølge både tradition og skik skal henvende sig direkte til bruden, og byde hende velkommen i familien. Han skal dertil også fortælle lidt om brudgommen – og måske også advare lidt om ham til bruden.
- Den sidste tale i den officielle talerække er bruden. Hun kan dog vælge at vente med hendes tale til sidst, hvilket dog skal fortælles til toastmasteren først. Bruden fortæller gæsterne om hendes møde med gommen. Hun skal selvfølgelig også takke for festen og fortælle om lidt af deres oplevelser.
Når den syvende og sidste tale af den officielle talerække er blevet holdt, så er der talerækken fri. Derfor har alle dem, der har lyst, mulighed for at holde en tale herefter. Det er dog noget, der skal aftales med aftenens toastmaster først. Derfor forholder det sig ikke således, at alle blot kan rejse sig og begynde at holde en tale.
Du bør ikke bryde den korrekte talerække
Det er vigtigt, at du ikke bryder denne talerække. Som gæster bør du derfor heller ikke slå uanmeldt på din glas, med mindre det blot er for at udbede en skål eller opfordre brudeparret til at kysse. I stedet skal du tage kontakt til toastmasteren, så det kan blive aftalt med ham eller hende, hvornår du får lov til at holde tale.
Når du skal aftale din tale med toastmasteren, så er det også vigtigt, at det bliver aftalt, hvor lang tid, du har til din tale. Dertil skal du også vente med at slå på glasset eller at tale, indtil du er blevet introduceret af ham eller hende, der er toastmaster. Det kan nemlig være, at der fx er kommet noget andet ind, før din tale.
Det er dog ikke kun for de ordinære gæster, at ovenstående gør sig gældende. Uanset om du er brud, gom eller forældre til én af dem, så skal du naturligvis heller ikke bryde talerækken.