Hjem Børn Udendørs lege

Udendørs lege

af Ideertilfest

Her finder du ideer til de bedste udendørs lege!

Lege er altid et sikkert hit, når man vil have dagen gjort sjovere med sine børn! Det kan være man er i gang med at forberede en børnefødselsdag eller man har brug for inspiration til lege man kan lave i skolen. Her er oversigten over de bedste og selvfølgelig sjoveste lege man kan lave. Listen er delt op i både indendørs og udendørs lege, så uanset hvor I befinder jer henne med børnene, så vil det være muligt at finde en leg, der passer helt perfekt!

De bedste lege

Her kommer listen med de mange gode udendørs lege! Vær opmærksom på at det variere hvilke forhold, der er de bedste for at kunne lave visse af disse lege. Fx vil en leg som rundbold være bedst hvis man har en hel klasse af fx 20 børn til stede, mens en leg som gemmeleg kun behøver 3-4 deltagere før det kan blive rigtig sjovt. En klassisk leg som ta-fat eller stå-trold er også sjov!

sjove legeDisse lege der er beskrevet herunder i listen er oplagte at lege udenfor på en dag med god sol og godt vejr! Hvis man er vikar for en folkeskoleklasse så er det lige præcis lege som disse, man skal forslå hvis man vil blive dagens helt!

Kongespil

De fleste kender det sjove spil, der ofte spilles om sommeren, nemlig det populære kongespil. Eller vikingespil, som det også kaldes. Reglerne vil jeg ikke gå i dybden med her, men de kan læses på linket nedenunder.

Læs mere om kongespil her.

Rundbold

Ligeledes et spil eller en leg, som mange kender og mange har leget. Dette er en leg der er perfekt at spille i fritkvarteret, hvis man har adgang til en græsplæne. Det kommer aldrig til at gå kedeligt for sig, og det får altid konkurrencemennesket frem i børnene. 
Som med den forgående leg vil jeg heller ikke med denne gå i detaljer omkring reglerne. Meget kort sagt så skal deltagerne deles op i to hold. Der skal gerne være mindst 8 spillere på hver. Nu er der et ude-hold og et inde-hold. Ude-holdet skal stille sig i en firkant, som bliver dannet af fire kegler. Firkantens sider skal gerne være omkring 10 meter lange. Dog kommer dette igen an på hvor mange deltagere, der er med i legen for hvis man er rigtig mange vil det ofte være bedst at udvide denne afstand en smule. Nu skal inde-holdet stille sig i den ene ende af firkanten. Nu skiftes deltagerne på dette hold til at skyde til en tennisbold med et bat, hvorefter de skal løbe rundt om firkanten indtil bolden gribes og kastes tilbage til griberen. Læs som sagt flere udførlige detaljer omkring reglerne på linket nedenfor.

Læs mere om rundbold her.

Stikbold eller dødbold

Stikbold eller dødbold. Spillet får altid børnene op i højeste gear når det først går i gang. Spillet er simpelt og det eneste man skal bruge er en blød bold. En lærer starter med at kaste bolden op i luften. Nu skal man kaste bolden efter hinanden, og hvis man bliver ramt er man død og skal sætte sig udenfor spillearealet, der eventuelt kan være optegnet med en række kejler. Hvis det leges i en gymnastiksal vil denne helt naturligt afgrænse spilleområdet. Der gælder følgende regler:

  • Når bolden bliver grebet af et barn, skal alle de andre stå stille. Man må først prøve at løbe eller undvige, når bolden bliver kastet.
  • Rammes en deltager er denne død.
  • Gribes bolden når den kastes af en anden deltager, er den deltager, der kastede bolden selv død.
  • Man kan blive vækket til live igen, hvis den spiller, der dræbte en selv ryger ud af spillet. 

 

Der er en hund, der har taget dit kødben

Dette er en hyggelig leg som børnene helt sikkert vil kunne lide. Man skal bede et barn om at lægge sig midt på gulvet foran de andre børn. Barnet skal lukke sine øjne og må ikke se noget. Nu skal et andet barn gå op og prikke barnet på ryggen. Dette barn kan eventuelt blive valgt af en lære eller en anden deltager. Når barnet prikker det andet barn på ryggen skal han eller hun sige: “Der er en hund, der har taget dit kødben”, man skal prøve at forvrænge eller ændre sin stemme så meget som muligt, for nu er det det andet barns opgave at gætte, hvem der sagde det! Hvis man gætter rigtigt må man komme op og sidde på sin stol igen, og nu er det barnet, som blev gættet, der skal ned og ligge på gulvet.

 limbo

I denne sjove danseleg skal man finde et kosteskaft. Nu skal man være to personer, der holder kosteskaftet i en bestemt højde. Nu skal de andre deltagere limbo-danse under kosteskaftet. Den eller de deltagere der ikke kan bøje sig bagover og vandre under kosteskaftet er ude af legen.

Stå trold

Dette er endnu en rigtig sjov leg, som man kan lege mange forskellige steder. De fleste af os har nok prøvet at lege den før eller siden i en gymnastik-sal tilbage i folkeskolen. Den minder meget om legen ta-fat eller tik. Man skal først og fremmest finde en deltager, der kan fange de andre. Nu kan legen begynde, og nu skal fangeren forsøge at røre de andre deltagere. Hvis man bliver ramt så er man nu ståtrold, og det vil sige at man skal stille sig lodret op og stå med spredte ben. Dette skal man gøre indtil, der er en anden deltager, der kommer og kravler under ens ben hvorefter man er fri igen. Det handler altså for de andre børns side om at hjælpe og samarbejde med hinanden, så man sikre at fangeren aldrig for nået at tage alle sammen, så alle bliver ståtrolde!

Alternativ version af legen: Der er rigtig mange forskellige måder at lave denne leg på, og som beskrevet før så er dette blot en af mange udgaver af den meget klassiske og populære leg tik eller tag-fat fra skolegården. Man kan altså lave legen i sin helt grundæggende form hvor man er ude af legen, hvis man bliver taget. Man kan også lave kæde-tag-fat. Her bliver man en del af den kæde, som skal fange de andre deltagere: hvis man bliver fanget skal man tage fangeren i hånd. Jo flere og flere børn der bliver fanget jo længere bliver kæden altså og jo sværere bliver det for de andre børn at undvige. Legen slutter her, når alle børn er en del af kæden.

Læs mere om ståtrold her.

Gemmeleg

Denne leg vil de fleste nok kende. Det er den klassiske gemmeleg, hvor man skal finde en, der skal finde de andre. Nu tæller personen til 30 eller mere og lukker øjnene imens. Nu skal de andre deltagere hver finde en lokation som de kan gemme sig på. Når barnet, der skal finde de andre, har talt til 30 må han eller hun åbne øjnene og prøve at finde de andre. Den første deltager som bliver fundet, skal være “finderen” i næste leg. 
Ekstra tips: Denne leg gør sig bedst hvis man er over 3-4 deltagere. Hvis man er for få bliver leget hurtigt kedelig, men man skal samtidig også passe på, at man ikke bliver for mange, for så kan legen også hurtigt gå hen og blive kedelig! Desuden er det vigtigt at man tænker over, hvor legen kan gøre sig bedst. De fleste gange jeg legede legen som barn var hjemme hos os selv, eller ved mine bedsteforældre, der havde et tilpas stort hus til at man kunne gemme sig alle de gode steder. Et sted at lege gemmeleg som i et hus er også fint, for der er nogle naturlige rammer for, hvor legen kan leges – og dette er i øvrigt en vigtig regel at slå fast uanset hvad: før man går i gang med legen så få sat nogle rammer og regler for hvor man må – og hvor man IKKE må gemme sig.

Læs om mange flere sjove børnelege her!

Kender du til flere sjove lege?

Det var alle de sjove lege for nu! Vi håber at I vil kunne få glæde og en masse sjov ud af dem. Som nævnt i første afsnit så er det vigtigt at man får et overblik over forholdene før man kan vælge en af disse lege. Derfor er det vigtigt at tænke over følgende:

  1. Hvor gamle er børnene?
  2. Hvor mange er med til legen?
  3. Kan man være indenfor eller udenfor?
  4. Er der et blødt underlag?
  5. Har man adgang til de nødvendige ting til spillet?

Når man først har overblik over disse detaljer er det meget lettere at vælge mellem de mange lege! Hvis du kender til flere sjove lege som bør inkluderes her på listen, så vil vi hellere end gerne høre fra dig! Listen bliver jævnligt opdateret med nye lege, så hvis du mangler ny inspiration senere så kom endelig tilbage og se, om der er kommet nye og sjove lege på listen!