Hjem kortspil Kortspil

Kortspil

af Ideertilfest
kortspil

Hvis man sidder på en kedelig og regnfuld søndag eller måske sidder nede i campingvognen og nyder selskabet med familien så kan det være den perfekte tid til et sjovt og hyggeligt kortspil. Her på listen finder du nogle af de mange sjove, populære og klassiske kortspil som man kan spille så længe man bare har anskaffet sig et kortspil.

Mennesker har spillet kort i mange århundreder og faktisk også årtusinder. Kort som vi kender dem i dag med fire kuløre og en dame, konge og knægt er blevet skabt gennem mange århundreder og de er blevet formet fra deres vej fra det gamle Kina ned til Egypten og videre op gennem Europa. Man kan derfor ikke sige præcist hvornår kortspillet blev opfundet da det er sket over mange generationer, men de kort som vi kender dem i dag opstod omkring år 1400 og eftersom kortspillet altid har været ment som et redskab til sjove spil har mange af disse spil man finder på listen her altså formentligt været spillet i ligeså mange år! Det er da lidt sjovt at tænke på. 
Hvis du har lyst kan du læse mere om kortspillets historie på wikipedia her. Advarsel: det kan dog godt være en lidt lang og tung artikel at komme igennem. 

Liste med de sjove kortspil

Tilbage til det vi egentlig kom fra – nemlig de forskellige sjove kortspil man kan spille med familien og vennerne. Lad os tage et kig på listen. 

Kortspil 1: Røvhul 

kortspil røvhulRøvhul er et super sjovt kortspil – hvor navnet er kommet fra skal jeg dog ikke kunne udtale mig om! 

I dette kortspil kan man være fra to til op til 8 personer. Man får hver en bunke kort som nu skal deles ned i en bunke på bordet så hurtigt som muligt – den der først har kommet af med alle sine kort ved at få dem lagt ned på bordet når det er ens tur har vundet spillet. 

Det sjove ved dette spil ligger bl.a. i at det kræver en smule taktik at kunne vinde og derfor skiller det sig ud fra nogle af de andre spil her på listen som fx Krig da det hele rent faktisk ikke kun handler om at være heldig. 

Der er desuden en anden finte ved spillet og det er nok det, der gør at spillet kan være svært at stoppe med når man først er kommet rigtig godt i gang. Det er nemlig at den person eller den deltager der vinder spillet og altså formår at komme af med alle sine kort først bliver kåret som præsidenten. Nu er den næste spiller der kommer af med alle sine kort det der hedder vice-præsidenten og den spiller der kommer ind på en sidste plads får den flotte titel af at være vice-røvhul og den person der kommer ind på sidste plads bliver altså kåret som det store røvhul. Det har en stor betydning for næste runde af spillet for det betyder faktisk at vice-røvhullet skal give sit ene bedste kort væk til vice-præsidenten mens at røvhullet skal give sine to bedste kort til præsidenten.

Det gør altså at sidste spil har stor indvirkning på næste spil og det gør altså også at det har stor betydning om man vinder eller taber og det er også derfor at mange lever sig så meget ind i spillet og også derfor at det kan være så vanedannende. Man skal passe på hvis man en aften beslutter sig at spille dette spil for hvis man ikke kigger efter så vil man opleve at hele aftenen lige pludselig er gået mens man har spillet dette kortspil for tiden er bare fløjet afsted!

Du kan finde reglerne til røvhul her.

Kortspil 2: Krig

krigKrig er et kortspil der hver dag bliver spillet på skoler over hele landet og det er måske også et kortspil du selv har prøvet at spille helt tilbage i folkeskolen i de små klasser.

Det er et hyggeligt spil, hvor det måske ikke kræver så meget af den enkelte spiller da meget af det forgår med lidt held. her gælder det om at besejre sine modstander ved at håbe på at man får kort der er højere end modstanderens og derved kan slå dem på slagmarken. Hvis det skulle ske at man kommer ud for at et kort der bliver lagt ned er samme værdi som det kort som modstanderen netop har lagt så sker der det, at der er omkamp og nu skal man lægge tre nye kort ned. Nu vinder den spiller hvor der er flest kort der er i højere værdi.

Hver gang man vinder en runde eller en kamp mod modstanderen så vinder man dennes kort og når spillet er slut ved at ingen har flere kort tilbage så skal man tælle sammen for at finde ud af hvem der har flest kort tilbage eller hvem der altså har vundet flest kampe. Den spiller der har flest kort har altså vundet spillet og kan kåres som den store sejrherre i kort-krigen!

 

Kortspil 3: Canasta

kortspil canastaHer er min personlige favorit. Canasta er et spil hvor man skal bruge to kortspil og ligeledes skal man være 4 personer. Dette skiller sig ud ved at man hverken kan være færre personer eller flere personer. Man skal altså være lige præcis fire personer før man kan spille dette sjove kortspil. Nu skal man have inddelt sig i hold så der er to mod to. 

Man skal nu sætte sig ved et bord således at to af spillerne sidder på den ene side mens to af spillerne sidder på den anden side. Man skal ligeledes sørge for at man sidder sådan at man har en spiller i mellem sig med den man er på hold med. Med andre ord skal der på hver side af bordet sidde en spiller fra hvert hold, og man skal sidde skråt overfor den person man er på hold med.

Nu skal man have delt kort ud, og man skal have præcis 11 kort hver. Nu gælder det om at få så mange point som det overhovedet er muligt. Man kan lukke en runde ved at komme af med alle sine kort, og når det sker så skal man tælle alle point sammen og den der har flest point har vundet denne runde. Det betyder dog egentlig ikke så meget for det som man i virkeligheden gør at man vinder hele spillet er ved at score 5000 point alt i alt. Når man har scoret dette antal vinder man hele spillet og det kan godt tage et par timer før et hold har fået så mange point så hvis man spille canasta så skal man altså sætte hvertfald et par timer af til det.

Selvom det er et kortspil der varer en smule længere end mange andre af kortspillene her på listen så er det det hele værd, for det er et spil der rigtig sjovt og hvor det virkelig får revet en med når man lige kommer ordentligt i gang. Reglerne i dette spil er en lille smule mere komplekse end mange af de andre kortspil og derfor vil jeg ikke gå mere i dybden med dem her, men snart så kommer der en artikel med alle reglerne til spillet og den vil du kunne finde et link til her.

 

Kortspil 4: 500

kortspil 500Kortspillet 500 vil nogle betegne som en lidt mindre udgave af Canasta og det kan der godt være noget om. Her skal man ligeledes samle på point, men forskellen er at man her kun behøver at være to spillere for at kunne spille spillet. 

Man skal have uddelt 7 kort hver, og nu gælder det om at lægge sine kort ned i stik eller i sæt således at de matcher med deres kulør. Når man har lagt et kort ned på bordet tæller de som point og det nytter altså ikke altid at man sidder og lurepasser med sine kort op på hånden for hvis modstanderen får lukket runden så bliver disse point til minus point og det havde derfor været meget bedre hvis de lå nede på bordet.

Dog skal man huske på at det kan være smart at holde nogle af kortene oppe på hånden for hvis man lige pludselig får det rigtige kort kan det være at man kan lukke hele runden og derfor gøre at modstanderen sidder tilbage med en lang næse.

Man kan lukke en runde hvis man får lagt alle sine kort ned, eller rettere hvis man kan gøre så man sidder med præcis et kort tilbage som man nu kan lægge ned som det sidste.

 

Kortspil 5: Fisk

fiskEt andet rigtig sjovt kortspil som hele familien snildt kan være med til. Man skal have 7 kort hver, og her kan der altså være op til fire eller fem spillere med. Spillet kan i teorien godt spilles af kun to spillere men det anbefales helt sikkert at der er flere med, da det gør det en hel del sjovere.

Man skal nu sprede de resterende kort ned på bordet som en lille dam, der symboliseres af kortene som fisk. Nu starter første spiller. Spillet går ud på at danne par med fire ens. Når man får fire ens har man fået et sæt. Man spiller altså indtil alle 13 sæt lægger nede på bordet. 

Når det er en spillers tur må denne spørge de andre spillere om de har en given værdi. Fx kan man spørge om nogle har nogle 6ere. Hvis de andre spillere har en eller flere 6ere skal de give denne til spilleren. Hvis der ikke er nogen der har en 6er så skal man sige Fisk og tage et kort op fra “dammen“. HUSK: man må kun spørge om et givent kort hvis man selv sidder med mindst ét af den type på hånden. Hvis ikke man sidder med nogen 6ere selv må man altså ikke spørge om det.

Rate this post
%d bloggers like this: